Goud: solide reserve of idee-fixe?

De koppeling tussen goud en geld is al decennia geleden afgeschaft. En toch zijn er beleggers die er maar aan blijven vasthouden, waaronder de Nederlandsche Bank. Goud maakt op dit moment 46% uit van de reserves. De centrale bank laat zelfs een nieuwe goudkluis bouwen in Soesterberg, die door militairen zal worden bewaakt.

Maar de vraag is: heeft goud nog wel een functie in het monetaire systeem? Ja, zeggen de zogenoemde ‘gold bugs’, mensen die onder alle omstandigheden liever goud aanhouden dan fiatgeld. Zij vrezen dat papiergeld straks niets meer waard is.

Anderen vinden goud nutteloos en iets van het verleden. Laat de Nederlandsche Bank het op Marktplaats zetten, sneerde FD-columnist Mathijs Bouman eerder deze maand. Maar wat vindt DNB zelf eigenlijk? Normaal doet de centrale bank daar nauwelijks uitspraken over, maar in een interview met het FD is directeur Financiële Markten Aerdt Houben duidelijk. Het edelmetaal heeft voor de centralebank tijdens de crisis zijn waarde bewezen. Het is geen belegging voor angstige particulieren. En goud heeft nog een andere belangrijke functie. ‘We willen als centrale bank onafhankelijk zijn van de politiek. En om onafhankelijk te kunnen zijn, moeten we solvabel zijn.’

Lees hier de interview met DNB, en met drie andere goudbeleggers

Bron: FD
Foto: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *